Vijfde dag in Israël - Reisverslag uit Bethlehem, Palestina van Fam Loenen - WaarBenJij.nu Vijfde dag in Israël - Reisverslag uit Bethlehem, Palestina van Fam Loenen - WaarBenJij.nu

Vijfde dag in Israël

Blijf op de hoogte en volg Fam

21 Oktober 2018 | Palestina, Bethlehem

Anna, Jan Kees en Thijmen: vandaag zijn we opgestaan en toen gingen we even wat doen en toen gingen we iets eten en daar na gingen we aan kleden en met de taxi
naar de kerk met David maar die moest eerder uit stappen om anderen mensen te ontvangen toen gingen we naar de kerkdienst papa en mama kregen een vertaler toen kon de kerkdienst beginnen maar de mini's waren het al snel zat toen gingen met mama naar de achterzaal maar het duurde best lang dus ging jan kees naar achter maar de mini's waren al in het kleine speeltuintje aan het spelen toen was Anna naar de mini's en ze kon het niet vinden toen na even spelen ging de grote speeltuin open en op dat moment kwam Thijmen binnen bij de grote speeltuin en we gingen met Femke en Jozias spelen in de ballenbak. Toen de dominee kwam zijn wij naar de zondagsschool gegaan.

Beatrix, Martijn, Femke en Jozias: vandaag een relatieve rustdag in Bethlehem. Vanmorgen vroeg op weg naar de kerk. Een evangelische gemeente. Deze gemeente bestaat uit zo'n 70 leden die met name van de koptische en Grieks orthodox kerken afkomstig zijn. Psalm 91 was de stof voor de preek die gehouden werd door een uit Amerika afkomstige predikant die eigenlijk vandaag te gast was. Hij arriveerde echter heel laat omdat een checkpoint vanuit Jeruzalem dicht was. Na de dienst (2,5 uur later) zijn we naar onder leiding van David naar de geboortekerk gelopen. Onderweg liet hij nog het uitzicht zien over Bethlehem met daarachter de velden van Efratha en Jeruzalem. Bij helder weer zou je zelfs tot aan de Dode Zee moeten kunnen kijken.
In de kerk zelf zijn er verschillende 'quarters' een voor de katholieken, Armeense koptische en orthodoxe kerk. De kerk zelf stond rijen dik gevuld met toeristen die de grot in willen om de plek te kussen waar de Heere Jezus geboren zou zijn. Dat deden wij niet aan mee.. Maar Martijn werd met Jozias slapend op de arm door een agent de tegengestelde richting in gedirigeerd en toen stond hij dus zo op dat felbegeerde plekje. Geen kus op de vloer, maar wel een paar mooie foto's. Vanmiddag hebben we verder rustig aan gedaan. De kleintjes hebben toch een paar pittige dagen achter de rug. De slaapjes zijn wat vluchtig, kort of juist op momenten dat het eigenlijk te laat is om nog te gaan slapen...

Morgen krijgen we een rondleiding op Jemima. Anna heeft daar veel zin in. Wellicht nemen we nog een taxi naar de velden van Efratha maar daarna vertrekken we al snel terug naar Jeruzalem waar om 13.00u de Nederlandse gids op de Olijfberg staat om daar ons een middag te begeleiden. De jongens en Anna vinden de geschiedenis van Israel ontzettend interessant. Ze hangen aan de lippen van Martijn als hij weer eens een les geschiedenis geeft. En op de plekken die we bezoeken worden bijbelse geschiedenis verhalen gerepiteerd.

We gaan morgen zien hoe flexibel de gids is met jonge kinderen.
In ieder geval is de kans groot dat we onderweg zo nu en dan even oponthoud hebben vanwege fotograferende toeristen. Met name Femke en Jozias trekken enorm veel bekijks. Jozias roept op de meest bijzondere plekken van achter een steen of bosje: koekoek om vervolgens op zijn korte beentjes er vandoor te rennen.
En Femke gaat als ze het zat is rustig ergens minden op de straat zitten. Wachtend tot ze door een van ons wordt opgepakt.. Ze gaan dus morgen ook allebei in een draagzak. Echt een uitkomst!

Goed nieuws!!! Vandaag is het gelukt om de foto's ook (weer) op deze pagina te zetten! Dus kijken vooral op Foto's link op deze website!
Verder is het ook gelukt om de link aanklikbaar te maken!!

Foto's zijn te vinden op https://photos.app.goo.gl/jeU5KrCEyres5KzcA